Fakta

Fakta om klang

Historien om de tibetanske klangskåle

Klanghealing er en ældgammel energiafbalanceringsteknik, som har sin oprindelse i Østen, og kan dateres tilbage til Himalaya og Kina for omkring 3.000 år siden.

 

Brug af tibetanske klangskåle stammer fra den buddhistiske tro, hvor de har været anvendt af de buddhistiske munke i århundreder til opnåelse af dybere bevidsthedstilstande ved meditation. 

Også Østens daværende terapeuter brugte skålene til at hjælpe kroppen af med ubalancer uden brug af medicinering og kirurgi.


Tyskeren Peter Hess tog for ca. 40 år siden klanghealingen til Tyskland og udviklede en klangmassage terapiform, hvor dens store beroligende og selvhelbredende effekt siden har haft stor udbredelse. Under en klangmassage bruges lyd fra klangskåle, som placeres på og ved siden af kroppen.

 

Tyskerne har, som med mange af Østens andre behandlingsformer, taget klangmassagen til sig. I dag er behandlingen anerkendt for dens gode resultater og anvendes i  behandlingsøjemed i både Tyskland, Østrig og USA af professionelle ergoterapeuter, fysioterapeuter, psykologer samt på hospitaler og hospicer, health & wellness centre m.v.

 

Læs mere om afhandling og forskning i klanglydes positive effekter her:  

https://www.klanguniverset.dk/monstercmslite/UserData/klanguniverset/EditorData/59/files/Prana_klangmassage.pdf


Klangmassagen er stadig forholdsvis ny i Danmark men med en voksende interesse for denne meget behagelige behandlingsform.


Flere og flere yogainstruktører har i dag fået øjnene op for klangskålenes formidable evne til at afspænde og bruger disse som supplement i deres yogapraksis, ligesom pædagoger og skolelærere har fundet ud af, at skålene også kan bruges i en børnegruppe eller i en skoleklasse til at skabe ro og samtidig træne børnene i at være sammen i stille nærvær. Hvordan virker/hvilke effekter har klanglyde?

Vores krop består af omkring 70 % vand. Vibrationerne fra klangskålene trænger dybt ind og gennemstrømmer cellernes vandmolekyler i vores krop herunder muskler, blod og bindevæv.

Dermed er de velklingende toner og især vibrationer fra klangskålene i stand til at nå spændinger og blokeringer, hvor ingen form for fysisk massage kan nå ind.


Stress og jag, ængstelse og dårlige oplevelser sætter sig i vores krop enten som fysisk smerte eller som en psykisk ubalance på den ene eller anden måde. Klangskålenes vibrationer går direkte ind og løsner op og påvirker de celler, der har behov for det, hvilket  hjælper kroppen i gang med selvhelbredelse.


Samtidig skaber lydene en meditativ tilstand i vores hjernebølger, der kommer ned i gear (theta niveau 4-7 Hz)), og nervesystemet finder naturligt ind i "ro-hvile" tilstand.


Disse mekaniser er med til at skabe en tilstand af dyb ro og hvile, der hjælper krop og sind tilbage til balance. 


Min erfaring er også, at de smukke afstressende lydfrekvenser har en næsten øjeblikkelig virkning eftersom nervesystemet hurtigt falder til ro, og en dyb afslapning indtræffer inden for kort tid.


Klang- og lydhealing kan hjælpe på:


  • Stress, uro og forhøjet blodtryk
  • Træthed og søvnløshed
  • Manglende evne til at finde ro og slappe af
  • Hovedpine, anspændthed og øresusen
  • Muskelspændinger og ømhed/smerter i led 
  • Mave/fordøjelsesproblemer
  • For børn: Koncentrationsbesvær og indlæringsvanskeligheder (højre og venstre hjernehalvdel afbalanceres)Hvilke klanginstrumenter bruger jeg?

Jeg bruger håndlavede tibetanske klangskåle fra Nepal. Klangskålene er sammensat af en række metaller, deriblandt kobber, guld, sølv og tin.


Klangskåle er unikke instrumenter, der afgiver smukke lyde, som påvirker os både åndeligt, fysisk og følelsesmæssigt. 


Ikke to skåle er ens, og de har hver deres klange og toner, ligesom hver skål er en unik og naturlig kilde til at hjælpe med at genoprette balance og booste kroppens egne selvhelbredende kræfter.


Jeg supplerer med brug af cymbals og vindspil, og lejlighedsvis bruger jeg også rainstick og gong, der sammen med klangskålene er med til at skabe et varieret rum af vitaliserende og forløsende lyde.


Yderligere info (links m.v.)

Hvis du har lyst til at vide mere om klang- og  lydhealing, kan du få finde yderligere info her:


Pranamagasinet/klangmassage (omtale med afhandling/forskning i effekt)

femina.dk/sundhed/kost-motion

Alternativ.beh.net/vejen.tilbage.til.kroppen

www.spiritualityhealth.com

www.blog.sivanaspirit.com


 Bøger: 

Klangmassage - vejen til et liv i balance.  Af Tom Hansen

Syngeskåle og klangskåle et redskab til ro og vitalitet.  Af Jane Winther

Singing Bowls, An ABC (engelsk).  Af Geert Verbeke

© All Rights Reserved  2017 Klang og velvære | Tjørnevej 12, 3450 Allerød | +45 3151 8345 | atoxvaerd@gmail.com